

Workshop on empowering Africa toward fast-tracking Biennial Transparency Reports (BTR) preparation 9 to 11 September 2024 Nairobi, Kenya

1. Background and Context

The year 2024 marks a pivotal moment for the implementation of the enhanced transparency framework (ETF) under the Paris Agreement, as Parties shall submit their first biennial transparency reports (BTRs) and national inventory reports, if submitted as a stand-alone report, at the latest by 31 December 2024.¹

The biennial survey and the series of technical assessment conducted by the Consultative Group of Experts (CGE) consistently highlighted that developing country Parties continue to face difficulties in unpacking the modalities, procedures, and guidelines (MPGs) for the ETF, including common reporting tables (CRT) and common tabular formats (CTF).

Providing targeted technical support and advice to developing countries to facilitate their BTR preparation and timely submission is crucial.

2. Objective

The main objective of the workshop is to provide targeted technical support to developing countries in African region to fast-track the preparation of their first BTR. It will serve to create momentum and support Parties in the last mile of their BTR preparation through the support of "troubleshooting sessions" to facilitate a timely submission in 2024. The agenda for this workshop is built upon discussions among participants at the CGE workshop for the Africa Region organized on 8 to 10 May 2024 in Zimbabwe. The specific objectives of this workshop are as follows:

- 1. Provide in-depth technical advice on the application of the ETF modalities, procedures and guidelines, including use of CRTs and CTFs, along with practical one-on-one coaching;
- 2. Facilitate feedback and exchange among workshop participant peers about their on-going work on different chapters of their BTRs;
- 3. Promote sharing of lessons learned and experiences, particularly in overcoming certain technical issues and challenges, including through use of existing data and information, such as from BURs, NCs and NDCs;
- 4. Build confidence of developing countries to submit their BTRs as early as possible in 2024.

3. Expected outcome

The proposed outcome of the workshop is to get the BTRs of the participating countries closer to completing the technical work to facilitate timely submission.

¹ Least developed country Parties and small island developing States may submit the information referred to in Article 13, paragraphs 7, 8, 9 and 10, of the Paris Agreement at their discretion.



Workshop Agenda				
Time	Duratio n		Day 1 – Monday 9 Sep	
8:00 – 9:00	60 min	Arrival & Registrations		
9:00 – 9:20	20 min	Opening remarks by organizers an	d host country representatives	
9:20 – 9:45	72 min	Scene-setting presentation: Aim of the workshop and expectat	ions (based on survey)	
9:45 – 10:15	30 mins	Identification of commonalities		
10.15 – 11:00	/15 min	Overview of key reporting provisions: BTR and NID outlines, use flex; and Common Reporting Tables and Common Tabular Formats		
11:15 – 11:30	15 min	Overview of the UNFCCC reporting aspects	g tools: Brief overview of all the to	pols, account setup, operation
11:30 – 11:45	15 min	Coffee break		
		Parallel session 1 GHG inventories - Groups 3 & 4	Parallel session 2 NDC tracking Group 5	Parallel session 3: Group 1 & 2
11:45 – 13:00	90 min	Peer review of the work-in- progress or draft chapters of national GHG inventories with emphasis on application of the MPGs and use of the applicable provisions and flexibility and UNFCCC reporting tools Energy sector (National circumstances and institutional arrangements, methods, Metrics, sectors and gases, time series)	Peer review of the work-in- progress or draft chapters of NDC tracking progress with emphasis on application of the MPGs and use of the applicable provisions and flexibility and UNFCCC reporting tools. National circumstances and institutional arrangements	Presentation and Q&A: Reporting requirements: Commonalities and differences from NCs and BUR requirements, use of information from BURs, NCs and NDCs, Alternate data sources and data proxy
13:00 – 14:00	60 min	Lunch break		
14:00 -	120 min	Peer review of the work-in- progress or draft chapters of national GHG inventories with emphasis on application of the MPGs and use of the applicable provisions and flexibility and UNFCCC reporting tools IPPU sector (National circumstances and institutional arrangements, methods, Metrics, sectors and gases, time series)	Peer review of the work-in- progress or draft chapters of NDC tracking progress with emphasis on application of the MPGs and use of the applicable provisions and flexibility and UNFCCC reporting tools Information necessary to track progress (Identification of indicators, methodology and/or accounting	Exercise: Gap assessment tool organized by language for GHG inventory. Identification of existing data and information (making use of BUR and NC) to meet the MPGs requirements taking into consideration flexibility provisions
16:00 – 16:15	15 min		approach used) Coffee break	



16:15 – 17:00	45 min	Plenary discussion: Common issues and solutions and next steps	
		Format: Report back by one member of each group to share the commonalities discussed.	
		Resource persons will take note	

Time	Duration		Day 2 - Tuesday 10 Sep	
			Parallel session 2 NDC tracking Group 5	Parallel session 3: Group 1 & 2
09:00 – 11:00	120 min	MPGs and use of the applicable provisions and flexibility and UNFCCC reporting tools Agriculture sector (National circumstances and institutional	Peer review of the work-in- progress or draft chapters of NDC tracking progress with emphasis on application of the MPGs and use of the applicable provisions and flexibility and UNFCCC reporting tools	Exercise: Gap assessment tool organized by language for NDC tracking and identification of indicators Identification of existing data and information (making use of BUR and NC) to meet the MPGs requirements taking into consideration flexibility provisions.
11:00 – 11:15	15 min		Coffee break	
11:15 – 13:00	105 min	MPGs and use of the applicable provisions and flexibility and UNFCCC reporting tools. LULUCF sector (National circumstances and institutional	progress or draft chapters of NDC tracking progress with emphasis on application of the MPGs and use of the applicable provisions and flexibility and UNFCCC reporting tools.	Exercise: Gap assessment tool organized by language Mitigation policies and measures, actions and plans - Identification of existing data and information (making use of BUR and NC) to meet the MPGs requirements taking into consideration flexibility provisions.
13:00 – 14:00	60 min		Lunch break	
14:00 – 16:00	120 min	MPGs and use of the applicable provisions and flexibility and UNFCCC reporting tools. Waste sector (National circumstances and institutional	progress or draft chapters of NDC tracking progress with emphasis on application of the MPGs and use of the applicable provisions and flexibility and UNFCCC reporting tools.	Exercise: Use of existing data and information to meet the MPGs requirements taking into consideration flexibility provisions Focus: GHG summary, projections
16:00 – 16:15	15 min		Coffee break	



16:15 –		Plenary discussion: Common issues and solutions and next steps	
	45 min	<i>Format:</i> Report back by one member of each group to share the commonalities discussed.	
17:00		Resource persons will take note	

Time	Duration	Day 3 – Wednesday 11 Sep		
	Reporting information on adaptation and support needed and received			
09:00 – 09:45	45 min	Recap presentation: ETF reporting provisions on support needed and received & information related to climate change impacts and adaptation, including some examples of best practices		
09:45 – 10:45	60 min	Discussion forum: Technical discussion on information related to climate change impacts and adaptation Sharing of experiences by participants on current efforts to prepare information to report adaptation chapter in the BTR, including their plan to include adaptation chapter in the BTR and their reporting-related challenges and support needed		
10:45 – 11:00	15 min	Coffee break		
11:00 – 12:00	60 min	Discussion forum: Technical discussion on information on financial, technology development and transfer and capacity building support Sharing of experiences by participants on current efforts to prepare information to report FTC chapter in the BTR, including their plan to include FTC chapter in the BTR and their reporting- related challenges and support needed		
12:00 – 13:00	60 min	Lunch break		
13:00 – 14:30	90 min	Closing plenary discussion: Overall cross cutting discussion		
14:30 – 15:00	30 min	Coffee break		
15:00 – 15:30	30 min	Feedback survey & wrap up		
15:30 – 16:00	30 min	Closing remarks by COP29 Presidency, UNEP, African Development Bank, UNFCCC		
17:00 – 19:30		COP 29 dinner		